Πίσω από τις κάμερες με τον Γιώργο Ξηραδάκη
Αφιερώματα

Πίσω από τις κάμερες με τον Γιώργο Ξηραδάκη

Μια φωτογραφία ισούται με 1000 λέξεις, το ξέρουμε αυτό. Είπαμε όμως για αλλαγή να δώσουμε έμφαση σε αυτές τις 1000 λέξεις που κρύβονται πίσω από την φωτογραφία και κυρίως μέσα στα άτομα που απαθανάτισαν αυτή τη στιγμή. Άτομα που με τις λέξεις τους μπορούν να μας ταξιδέψουν, να μας βοηθήσουν να δούμε τον κόσμο λιγάκι διαφορετικά και πάνω από όλα να μας εμπνεύσουν! Ένα πρόσωπο και οι λέξεις που έχει να μοιραστεί είναι ο μαγικός συνδυασμός και τα βασικά συστατικά αυτής της ιδέας. Το μόνο αποτέλεσμα που περιμένουμε; Να μοιραστούμε μια αληθινή στιγμή μαζί! Το σημερινό επεισόδιο του Πίσω από τις κάμερες με τον Γιώργο Ξηραδάκη, δεν θα μπορούσε παρά να μας κάνει να νιώσουμε ιδιαίτερη τιμή.

Φιλοξενούμε σήμερα λοιπόν, έναν άνθρωπο της ναυτιλίας, φύσει χαρισματικό, με λαμπρή επαγγελματική πορεία, που του έχει προσφέρει μια πληθώρα τίτλων. Ο τίτλος όμως, που για εμάς τον χαρακτηρίζει περισσότερο είναι “αυθεντικός”.

Αν μπορούσες να κάνεις ένα νοητό κλικ και να απαθανατίσεις για πάντα στην μνήμη σου μια στιγμή, ποια θα ήταν αυτή;

Χαραγμένες στη μνήμη μου είναι δύο πολύ συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές που συνδέονται με τη γέννηση της κόρης μου και τον αποχαιρετισμό του πατέρα μου πριν αφήσει τα εγκόσμια. Η αρχή και το τέλος του κύκλου της ζωής, η ζωή και ο θάνατος είναι δύο πραγματικότητες που δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι συνηθίζουν να απαθανατίζουν μόνο τις ευχάριστες στιγμές, οι θλιβερές στιγμές αυτές που προκαλούν ανείπωτο πόνο είναι για μένα ίσως πιο σημαντικές. Όταν βλέπω τον πόνο σε μια φωτογραφία ανακαλώ στη μνήμη μου κι όλα τα άλλα συναισθήματα που συνόδευαν τον πόνο. Δε θέλω να ξεχνώ τίποτα από τη ζωή μου, από την ιστορία του ανθρώπου και του κόσμου. Είναι όλα κομμάτια του ίδιου πάζλ.

Πρωί ή βράδυ; Ποια στιγμή της ημέρας σε εμπνέει να ασχοληθείς με την δημιουργική πλευρά σου;

Η δημιουργικότητα δεν έχει καμιά σχέση με κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Είναι η ποιότητα που φέρνεις στη δραστηριότητα που έχεις. Πρόκειται για μια στάση, μια εσωτερική προσέγγιση – το πώς κοιτάς τα πράγματα. Για μένα δημιουργικότητα σημαίνει να αγαπάς ό,τι κάνεις. Πρωί ή βράδυ δεν έχει σημασία. Κάθε στιγμή, κάθε λεπτό θέλω να είναι γεμάτη φαντασία, δημιουργία, ενέργεια. Έτσι το κάθε πρωινό μου  η δημιουργικότητά μου επικεντρώνεται στον εργασιακό μου τομέα και προσπαθεί να βρει διεξόδους μέσω της επικοινωνίας μου με τους τριγύρω μου. Το βράδυ πάλι απαγκιστρωμένος από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας μπορώ να δουλέψω δημιουργικά σε πιο εσωτερικά θέματα.

Με ποιον θα ήθελες να φωτογραφηθείς και γιατί; { hint αυτό το πρόσωπο μπορεί να είναι εν ζωή ή και όχι, να είναι υπαρκτό ή και φανταστικό!}

Στην εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας δύο κυρίως άνδρες κατόρθωσαν με την δράση τους να ανοίξουν νέες μεγάλες λεωφόρους στον πολιτισμό της ανθρωπότητας και να δώσουν νέα μορφή στον κόσμο, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Μέγας Κωνσταντίνος.

Όσον αφορά το Μέγα Αλέξανδρο όλοι αναγνωρίζουν το έργο του και την πορεία του. Ο Μέγας Κωνσταντίνος όμως, απέναντι στον οποίο η στάση των ιστορικών είναι αντιφατική αφού για κάποιους υπήρξε μέγα αίνιγμα ή στυγνός δολοφόνος και καιροσκόπος, για άλλους δε, το μέγα θαύμα της ιστορίας, για μένα αποτελεί έναν μεγάλο οραματιστή/πολιτικό που άλλαξε το ρου της ιστορίας. Χωρίς ιδεολογικά κριτήρια και παραταξιακές εκτιμήσεις.. Από τότε που ήμουν μαθητής στο σχολείο και η ιστορία του Μεγάλου Κωνσταντίνου διδασκόταν με θρησκευτική χροιά, εγώ αναρωτιόμουν ποιο θα ήταν το μέλλον της ανθρωπότητας αν αυτός ο ηγέτης δεν υλοποιούσε τα οράματά του. Με σαγήνευε η πρωτοποριακή πολιτική του οξυδέρκεια με την οποία κατέλυσε τον αρχαίο ειδωλολατρικό κόσμο και έβαλε τα θεμέλια ενός νέου κόσμου και νέου πολιτισμού. Με αυτόν τον ηγέτη θα ήθελα να φωτογραφηθώ του οποίου το πολυσύνθετο έργο επηρέασε άμεσα ή έμμεσα την παγκόσμια ιστορία.

Συμπλήρωσε τη φράση: Όταν βλέπω ___________ δεν μπορώ παρά να βγάλω μια φωτογραφία!

Έναν γλάρο….   Η χάρη, η αρμονία κι η τεχνική στο πέταγμα αυτού του χαρισματικού πουλιού που έγινε θέμα καταπληκτικών φωτογραφιών μου προκαλεί δέος.

Για μένα ο γλάρος, παρόλη τη λεπτεπίλεπτη μορφή του, είναι ένα σκληροτράχηλο πουλί, με επινοητικότητα και αυξημένη προσαρμοστικότητα. Από την άλλη, η εικόνα του γλάρου, μου θυμίζει την αγαπημένη μου ιστορία από το βιβλίο «Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» την ιστορία ανθρώπων που θέλουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, φτιάχνοντας τους δικούς τους κανόνες.

Είμαστε λάτρεις του #nofilter στις φωτογραφίες! Περιέγραψε μας την αγαπημένη στιγμή της καθημερινότητας σου στην οποία δεν χρειάζεται να μπει κανένα «φίλτρο».

Δεν έχει περιθώρια η φωτογραφική μηχανή να αποτυπώσει κάτι διαφορετικό από αυτό που βλέπει το μάτι. Το κάθε κάδρο κουβαλά τη δική του ιστορία. Γιατί να σβήνεις τα άσχημα και να κρατάς τα όμορφα; Καλώς ή κακώς η φωτογραφία είναι η πιο διαδεδομένη μορφή τέχνης στο ευρύ κοινό. Πόσοι από εμάς μπορούμε να αποτυπώσουμε σε έναν καμβά αυτό που βλέπουμε; Μπορούμε εύκολα να το κάνουμε όμως τραβώντας μια φωτογραφία. Ο σκοπός είναι η ακριβής αποτύπωση. Ποιο το νόημα του «φίλτρου»; Δεν το χρειάζομαι και δεν το χρησιμοποιώ γιατί μου αρέσει να αποτυπώνω τη ζωή μου χωρίς φίλτρο, έτσι όπως τη ζω.

Το Instagram είναι πολλές φορές συνώνυμο με την φωτογραφία. Ποια είναι τα 3 accounts στο Instagram που σου έχουν κάνει το μεγαλύτερο κλικ ; { Ελπίζοντας το ένα από αυτά να είναι το kounio.photography

Το natgeotravel, το visitgreecegr και το kounio.photography βέβαια!

 

Το δεύτερο επεισόδιο του Πίσω από τις κάμερες με τον Γιώργο Ξηραδάκη έφτασε στο τέλος του. Σίγουρα, αναμένουμε ήδη το επόμενο επεισόδιο!