Πίσω από τις κάμερες με την Ελπίδα Κόκκοτα και την Ιωάννα Φωτοπούλου
Αφιερώματα

Πίσω από τις κάμερες με την Ελπίδα Κόκκοτα και την Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτογραφία ισούται με 1000 λέξεις, το ξέρουμε αυτό. Είπαμε όμως για αλλαγή να δώσουμε έμφαση σε αυτές τις 1000 λέξεις που κρύβονται πίσω από την φωτογραφία και κυρίως μέσα στα άτομα που απαθανάτισαν αυτή τη στιγμή. Άτομα που με τις λέξεις τους μπορούν να μας ταξιδέψουν, να μας βοηθήσουν να δούμε τον κόσμο λιγάκι διαφορετικά και πάνω από όλα να μας εμπνεύσουν! Ένα πρόσωπο και οι λέξεις που έχει να μοιραστεί είναι ο μαγικός συνδυασμός και τα βασικά συστατικά αυτής της ιδέας. Το μόνο αποτέλεσμα που περιμένουμε; Να μοιραστούμε μια αληθινή στιγμή μαζί! Το πρώτο επεισόδιο του Πίσω από τις κάμερες με την Ελπίδα Κόκκοτα και την Ιωάννα Φωτοπούλου είναι εδώ!

Δύο γυναίκες με έντονη επιχειρηματική δράση, πολλές διακρίσεις και πάνω πόλλα φύσει entrepreneurs. Η Ελπίδα Κόκκοτα είναι founder & CEO του MeXOXO, που μέσω των εργαστηρίων τους και των ένα-προς-ένα μαθημάτων καθοδήγησης παρέχουν μια ολιστική προσέγγιση για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων. Η Ιωάννα Φωτοπούλου είναι founder & CEO της Pirate Scale, μια εταιρεία που μέσω των social media, επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας στις επιχειρήσεις SMS, ώστε να δημιουργήσουν τις κατάλληλες στρατηγικές για την επίτευξη της βιωσιμότητας τους, αλλά και να εντοπίζουν μέσω του διαδικτύου τους κατάλληλους πελάτες με το ελάχιστο κόστος. Μαζί συνεργάστηκαν στην δημιουργία του Ellefun Tribe app, μια εφαρμογή που πηγαίνει της έννοια της γυναικείας συνέργιας και της αλληλουποστήριξης στο next level!

Αν μπορούσες να κάνεις ένα νοητό κλικ και να απαθανατίσεις για πάντα στην μνήμη σου μια στιγμή, ποια θα ήταν αυτή;

Ελπίδα ~ Τις στιγμές της αλλαγής μου. Όταν καταφέρνω να κάνω #breakyourceiling στον εαυτό  μου και ουσιαστικά να σπάσω τους φόβους μου.

Ιωάννα ~ Η στιγμή που συνειδητοποίησα ότι θέλω να κάνω την δική μου εταιρεία. Ήμουν 19 χρονών και μαγικά μαι μέρα είπα “Θα το κάνω και ότι βγει”. Σήμερα, όντας στην τρίτη εταιρεία μου, την Pirate Scale, ξέρω πως εκείνη ήταν η στιγμή που τα άλλαξε όλα. 

Πίσω από τις κάμερες με την Ελπίδα Κόκκοτα

Πρωί ή βράδυ; Ποια στιγμή της ημέρας σε εμπνέει να ασχοληθείς με την δημιουργική πλευρά σου;

Ελπίδα ~ Η κάθε ημέρα είναι ξεχωριστή. Μετά την ίδρυση της MeXOXO βρίσκω τον εαυτό μου δημιουργική σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας. Τα πρωινά είναι φρέσκα, δυναμικά και η δημιουργία αποτυπώνεται σε γραπτά, εικόνες, χρώματα, συνομιλίες. Νιώθω σαν να τοποθετούνται όλα στο κατάλληλο σημείο με μια απλοϊκή φυσικότητα. Τα βράδια  είναι ονειρικά, πνευματικά και μαγικά. Είναι η στιγμή που το μυαλό μου είναι ελεύθερο να ταξιδέψει αψηφώντας τον φόβο και τις αναστολές για την επιτυχία ή την αποτυχία. Το βράδυ ονειρεύομαι και το πρωί ταξιδεύω.

Ιωάννα ~ Το βράδυ! Είμαι και εγώ night owl. Το βράδυ διαβάζω, το βράδυ δουλεύω σε πολύ δημιουργικά project, το βράδυ ονειρεύομαι! Αυτό το διάστημα μετά τα μεσάνυχτα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες έχει μια μαγεία, είσαι μόνος σου χωρίς κάτι να σου αποσπά την προσοχή. Είναι σχεδόν μυστικιστική για μένα η νύχτα. 

Πίσω από τις κάμερες με την Ιωάννα Φωτοπούλου

Με ποιον θα ήθελες να φωτογραφηθείς και γιατί; {hint αυτό το πρόσωπο μπορεί να είναι εν ζωή ή και όχι, να είναι υπαρκτό ή και φανταστικό!}

Ελπίδα ~ Θα ήθελα να φωτογραφηθώ με την Frida Khalo. Φαντάζομαι την στιγμή της φωτογράφισης σαν να έχουμε μια συνομιλία σε άπειρο χρόνο. Σαν να είναι ο μέντοράς μου, το άλλο μου μισό στην έμπνευση να ανακαλύπτω τρόπους να στηρίζω τις γυναίκες τους κόσμου. Πολύχρωμο σκηνικό της μεξικάνικης τότε εποχής, ρούχα και στοιχεία της σύγχρονης και πρωτοποριακής της σκέψης και αίσθημα δυναμισμού και επιμονής για την κατάργηση των φόβων μας είναι στην φαντασία μου. 

Ιωάννα ~ Θα ήθελα να φωτογραφηθώ με τον Abraham Lincoln. Υπήρξε ένας χαρισματικός ηγέτης, ένας πολιτικός που έβαλε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, μίλησε για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των καταπιεσμένων, ένας άνθρωπος που κατάφερε να δώσει δικαιώματα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Μίλησε για την ελεύθερη οικονομία και την σημασία της ειρήνης. Χρησιμοποίησε την πολιτική ισχύ του για το ευρύτερο καλό κόντρα στα συμφέροντα κάποιων λίγων.

Συμπλήρωσε τη φράση: Όταν βλέπω ___________ δεν μπορώ παρά να βγάλω μια φωτογραφία!

Ελπίδα ~ Όταν βλέπω την αυθεντικότητα σε στοιχεία της φύσης, στον άνθρωπο και σε αντικείμενα δεν μπορώ παρά να βγάλω μια φωτογραφία!

Ιωάννα ~ Όταν βλέπω τον άντρα μου να γελάει  με τα αστεία μου ακόμη και όταν δεν είναι τα πιο πετυχημένα δεν μπορώ παρά να βγάλω μια φωτογραφία!

Ελπίδα Κόκκοτα

Είμαστε λάτρεις του #nofilter στις φωτογραφίες! Περιέγραψε μας την αγαπημένη στιγμή της καθημερινότητας σου στην οποία δεν χρειάζεται να μπει κανένα «φίλτρο».

Ελπίδα ~ Η πιο ωμή στιγμή στην καθημερινότητά μου είναι όταν συνομιλώ ή συναντώ γυναίκες της MeXOXO που έρχονται για να κάνουν #breakyourceiling, να σπάσουν τους φόβους τους και να προχωρήσουν στην επιτυχία. Εκεί νιώθω βαθιά υποχρέωση να μην υπάρχουν φίλτρα ούτε στις λέξεις, ούτε στις εικόνες αλλά και ούτε στις σκέψεις. Ο σκοπός είναι να βρούμε τον εαυτό που θέλουμε εμείς να δημιουργήσουμε, τον εαυτό που θα αγαπάμε περισσότερο και θα φροντίζουμε. Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να έρθουμε σε ειλικρινή επίγνωση. 

Ιωάννα ~ Οι στιγμές που δουλεύω στο σπίτι μου. Ανοίγω τον υπολογιστή μου, μπορεί να φοράω πυτζάμες ή γενικά άνετα παλιά ρούχα. Έχω τα μαλλιά μου πιασμένα πάντα ντομάτα επάνω χρησιμοποιώντας σαφώς κάποιο στυλό αντί για λαστιχάκι. Κάθομαι μονίμως οκλαδόν ακόμη και όταν κάθομαι σε κάποια καρέκλα ή στο πάτωμα. Και απλά δημιουργώ. Από φωτογραφίες που έχουν βγει χωρίς την θέληση μου αλλά τις έχω τελικά δημοσιεύσει το βλέμμα μου έχει μια ηρεμία εκείνη την ώρα, σαν να λέει: κάνω αυτό που αγαπώ και είμαι ευτυχισμένη!

 

 

 

Ιωάννα Φωτοπούλου

Το Instagram είναι πολλές φορές συνώνυμο με την φωτογραφία. Ποια είναι τα 3 accounts στο Instagram που σου έχουν κάνει το μεγαλύτερο κλικ; { Ελπίζοντας το ένα από αυτά να είναι τοkounio.photography }

Ελπίδα ~ Μπορώ να σας πω φανταστικά accounts στο Instagram με εκατομμύρια followers αλλά θα σας μιλήσω με αυθεντικότητα για τα 3 αγαπημένα μου που με κάνουν καθε μέρα να χαίρομαι. Η απάντηση σε ότι μας αρέσει βρίσκεται στο “γιατί” μας αρέσει αυτό που βλέπουμε… 

Φυσικά το kounio.photography! Γιατί έχει μια αυθεντική μαγεία και η ομάδα του είναι άνθρωποι με καλοσύνη και ευγενή συναισθήματα για τον κόσμο. 

Η YannaFo! Η Ιωάννα μου έκανε εντύπωση από την πρώτη στιγμή. Όταν συναντηθήκαμε από κοντά πρώτη φορά ήταν σαν αυτές τις μαγικές στιγμές στην ζωή που ξέρεις ότι συναντάς ανθρώπους απο την ίδια πάστα. 

Ο Antonio_skarpetas που είναι το άλλο μου μισό και κάθε μέρα από την πρώτη στιγμή στέκεται δίπλα μου στην δημιουργία και το όνειρο. Ξέρω ότι αν πέσω θα με πιάσει και αυτό είναι τόσο σημαντικό όταν θες να αλλάξεις τον εαυτό σου και συνεπώς τον κόσμο. Είναι #menwelove

Ιωάννα ~ Δεν θα πρωτοτυπήσω αλλά σίγουρα θα πω το @kounio.photography! Γιατί πάντα οι φωτογραφίες με ταξιδεύουν.

Θα πω την @elpidamexoxo γιατί είναι τόσο υπέροχο να έχεις στην ζωή σου γυναίκες με τις οποίες μπορείς να συμπορευτείς και να συνδημιουργήσεις ένα πιο όμορφο και δίκαιο μέλλον. 

Και τέλος το @goodonyou_app. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως δημιουργούνται τα ρούχα μας, ποιος τα φτιάχνει, σε τι συνθήκες και με τι επιπτώσεις για το περιβάλλον. Με την βιομηχανία της μόδας να είναι στις 5 πρώτες θέσεις με τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον πρέπει τουλάχιστον να ξέρουμε τι συμβαίνει και να γνωρίζουμε πως έχουμε την δυνατότητα μιας διαφορετικής sustainable επιλογής.

 

Το πρώτο επεισόδιο του Πίσω από τις κάμερες με την Ελπίδα Κόκκοτα και την Ιωάννα Φωτοπούλου έφτασε στο τέλος του. Ήταν τόσο απολαυστικό που περιμένουμε ήδη το δεύτερο επεισόδιο! Με καλεσμένο ποιόν; Έκπληξη!